Sasja Filipenko - De Ex-zoon

De zestienjarige muziekstudent Frantsisk wordt op weg naar een rockconcert door een mensenmassa onder de voet gelopen en raakt in coma. In zijn omgeving geven de meeste mensen de hoop spoedig op, alleen zijn grootmoeder Elvira Alexandrovna blijft hardnekkig in zijn wederopstanding geloven en verzorgt hem weken-, maanden-, jarenlang.

Na tien jaar ontwaakt Frantsisk. Zijn directe omgeving is totaal veranderd; zijn vriendin is ervandoor gegaan, zijn moeder heeft een nieuw gezin, en zijn geliefde grootmoeder is overleden. Maar Belarus zelf lijkt ook in coma te hebben gelegen. Dezelfde autoritaire president is nog altijd aan de macht, het volk is lamgeslagen en de demonstranten liggen aan het infuus. Frantsisk staat stil in een land van stilstand – een ideale plek, Belarus, om uit een coma te ontwaken, en om de eerste stappen in een tweede leven te zetten. De vraag is alleen waarheen, waartoe?

De ex-zoon is een profetisch gebleken debuutroman over het Belarus van nu, dat opstaat tegen de dictatuur van Loekasjenko, van een auteur die de hartslag van zijn land en zijn tijd weet te verbeelden.

 

Uitgegeven bij Meridiaan Uitgevers, 2021

Recensies

NRC Handelsblad

 

●●●●

 
‘De Wit-Russische schrijver Sasja Filipenko (Minsk, 1984) heeft de slaaptoestand van zijn landgenoten treffend verwoord in zijn sprankelende debuutroman De ex-zoon.’

 

Lees hier de recensie.

Het Parool 

 

-Quote-

 

Lees hier de recensie.

Boekenkrant

 

 

Een regelrechte aanrader voor eenieder die over een mens uit onbekend gebied wil lezen.

 

 

Lees hier de recensie.